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In October of 2007, CCS officially adopted Administrative Procedure 2.30.05-N, prohibiting children 
in the workplace.  In communicating the procedure, several frequently asked questions (FAQs) were 
noted and the following was developed in response to those questions.  We will amend the 
document periodically as additional FAQs emerge. 

Q: 	 Why was this procedure needed or necessary? 
A: 	 After repeated incidents of children being left unsupervised in CCS facilities or attending 

class with parent students, and repeated questions from faculty/staff about what to do about 
it, administration determined it necessary to provide some guidance and direction to our 
faculty and staff in how to deal with those situations.  Children in the classroom can be a 
disruptive barrier to education and student service – impeding us in our ability to accomplish 
our core mission. Further, unsupervised children pose a variety of obvious risk management 
concerns. For example, children too sick to attend school but left unsupervised in our 
facilities pose contagious health concerns to other students and staff.  Unsupervised children 
who wander into labs, machinery equipped classrooms or other unsafe areas may be injured.  
Finally, it is inappropriate to expect CCS faculty and staff to provide supervision by default.  
We have responsibilities that cannot be carried out in such situations. 

For these and other reasons it was determined appropriate to adopt and 
communicate this procedure, making it easier for faculty and staff to say “no” in such 
situations and providing guidance in how to respond to violations. 

Q: 	 How does this procedure impact programs like Youth College? 
A: 	 It does not apply to any program sanctioned by CCS.  Per section 3.1, CCS offers certain 

programs and activities targeted towards children and/or specialized programs designed for 
children. CCS provides supervision for children enrolled in these officially sanctioned 
programs/activities and this procedure does not apply to those programs. 

Q: 	 Can children accompany a student/parent when that parent is seeking services or 
attending class? 

A: 	 Yes, so long as the child is and remains supervised by that student/parent, is not a disruption 
to others, and poses no health or safety risk to him/herself or others.  Faculty have the right 
to allow children in a classroom except where such presence is a disruption to other students 
or poses a health or safety risk to the child or others.  The faculty member is within his/her 
rights under this procedure to say “no” to such requests and failure of the parent to adhere to 
that direction should be reported immediately to campus security. 

Q: 	 If a child is supervised can that child be anywhere on campus? 
A: 	 No. As mentioned above, it is always inappropriate for a child to be present when he/she is 

a disruption to other students/faculty or staff, where ill, or where there are safety related 
concerns. Supervision does not modify the prohibitions. 

Q: 	 Does this procedure apply to my own children? 
A: 	 Yes, this procedure equally applies to the unsupervised children of faculty and staff.  Again, 

where the child’s presence would be a disruption to students or other faculty/staff, where the 
child is ill, or where there are safety related concerns the child is prohibited in the workplace.  
We encourage that the faculty/staff member find child care alternatives or utilize his/her leave 
balances to attend to the child at home. 
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Q: 	 What is meant by “prohibited from the workplace?” 
A: 	 Children shall not be present at an employee’s workplace (e.g. classroom, office, shop, 

approved worksite, etc.) in lieu of other childcare arrangements, during the employee’s work 
hours. 

Exceptions to his prohibition may be granted by the employee’s appropriate 
administrator under the following conditions: 
•	 The employee who brought the child to the workplace is responsible for keeping the 

child within his or her sight and sound at all times. 
•	 The employee may not ask any other employee or student to supervise or otherwise 

care for the child. 
•	 The employee who brought the child to the workplace is responsible for all aspects of 

the child’s behavior.  The employee is responsible for the child’s safety and is 
financially responsible for any damage(s) caused by the child. 

•	 The presence of the child cannot disrupt the work or learning environment or 
negatively impact the productivity of the employee who brought the child, other 
employees, or students.  Keep in mind that young children/infants, in particular, are 
likely to be disruptive with or without supervision. 

When these conditions are not met, the appropriate administrator may direct the employee to 
subsequently remove the child from the workplace at any time. 

In some situations even the above conditions do not apply and the child is prohibited 
from the workplace without exception. These situations include: 
•	 where the child would be present in areas where dangerous equipment is operated 

and/or where chemicals, cleaning products, solvents, or any hazardous products are 
stored or used. 

•	 where a child is ill and not accepted by a regular child care provider or school, 
particularly a child with infectious disease or illness. 

Q: 	 What if, for example, I pick up my child early from school and return to my office to 
complete paperwork while my child quietly does her homework – would that violate 
this procedure? 

A: 	 Likely not. Again, if the child’s presence is unsupervised, a disruption to others, due to 
illness or poses a safety concern then that child cannot be present under this procedure.  In 
the absence of those issues, however, in this example the child is appropriately supervised.  
You must consult first with your appropriate administrator, however, to ensure your analysis 
of supervision/disruption/safety issues is shared.  Ultimately, it is the administrator’s 
responsibility to enforce this procedure and you must comply with his/her direction. 

Q: 	 What if, for example, my child is not in school because he’s ill.  Can he be with me in 
my office so long as he is supervised? 

A: 	 No, it is never acceptable for an ill child to be in the workplace.  Per section 3.5, a child who 
is ill and not accepted by a regular child care provider or school, particularly a child with 
infectious disease, may not be brought to the workplace under any circumstances. There 
are no exceptions to this prohibition.  The parent should utilize his/her leave balances to care 
for the child at home. 

Q: 	 What if, for example, a snow day is declared at my child’s school? 
A: 	 It would be acceptable to bring the child to your workplace in emergency situations, so long 

as your appropriate administrator has given advance or reasonably immediate approval.  
Again, the child must be supervised by you at all times (not others) and cannot pose a 
disruption, be ill or be in restricted/unsafe areas. 
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Q: 	 What if, for example, I experience the unanticipated closure of my child care provider? 
A: 	 The workplace is not an alternative to or for regular childcare.  When childcare arrangements 

fail, the employee should seek alternatives prior to requesting to bring the child to the 
workplace. Alternatives include using accrued leave or leave without pay, consistent with the 
applicable collective bargaining agreement or procedure, to care for the child at home. 

Q: 	 What should I do if I notice a child has been left unsupervised in my work area or, in 
my opinion, a supervised child is disruptive, poses a safety risk or is ill? 

A: 	 Under this procedure you are asked to first try to identify that child’s parent/guardian and 
then direct, or ask your appropriate administrator to direct that person to remove the child 
from CCS property. If a parent/guardian cannot be found, and/or if this parent/guardian is a 
repeat offender of this procedure then you are asked to contact campus security.  Security 
will then assess the situation and may either use emergency contact information to locate the 
parent/guardian or may refer the child to Child Protective Services. 


